Ighor Jivcovici, atlet DY, explică metoda HIIT pe înțelesul tuturor!

Ighor Jivcovici, atlet DY, explică metoda HIIT pe înțelesul tuturor!

Salutare,

Sunt Ighor Jivcovici și fac parte din comunitatea de atleți DY Nutrition. Sunt antrenor de fitness de mai bine de 8 ani și de-a lungul timpului am obținut rezultate remarcabile la concursuri naționale și internaționale de fitness și culturism.  Care este secretul meu pentru antrenamente și pentru performanță?

Te invit să descoperim împreună o metoda de antrenament HIIT și să-ți împărtășesc câteva lucruri din experiența mea cu această metodă.

Începem?

Fie că ești începător sau obișnuiești să te antrenezi în mod regulat, antrenamentul de tip HIIT (High Intensity Interval Training) te poate ajuta să ieși din zona de confort. Iată câteva dintre beneficiile pe care ar trebui să le iei în considerare când alegi un astfel de stimul:

  • Vei arde mai multe calorii – chiar dacă crești intensitatea treptat, arzi mai multe calorii pe măsură ce vei avea mai multe intervale incluse.
  • Vei folosi timpul mai eficient – multă persoane nu fac sport motivând lipsa timpului. Auzim mereu că ar trebui să facem mișcare în fiecare zi, de aceea, este important să ne organizăm antrenamentele într-un mod cât mai eficient. Clasa de Interval este cea mai bună soluție atunci când timpul nu este aliatul tău.
  • Îți vei îmbunătăți capacitatea aerobică – pe măsură ce nivelul de fitness va crește, rezistența la efort se va îmbunătăți. Un astfel de antrenament ajută la scăderea riscului de a avea afecțiuni cardiovasculare, tensiune ridicată sau diabet (consumând mai bine zahărul din organism).
  • Vei avea parte de diversitate - prin alternarea intervalelor, exercițiile din cadrul antrenamentului pot varia cu ușurință, fără a fi nevoie să păstrezi un stil monoton.
  • Te poate ajuta să pierzi în greutate – stimularea metabolismului, inclusiv după terminarea antrenamentului, te va ajuta să arzi mai bine grăsimile, să scazi în circumferință și să crești tonusul muscular.
  • Nu ai nevoie de echipament special – de cele mai multe ori, exercițiile pot fi efectuate folosindu-vă propria greutate (spre exemplu: jumping jacks, genuflexiuni, fandări etc.)

Principiul de bază al claselor de Interval Training constă în alternarea perioadelor de activitate intensă cu cele de recuperare, cu rol de refacere pentru următorul interval de intensitate. Refacerea este una activă, menținându-se mișcarea pe durata întregii clase, pentru a ajuta la eliminarea acidului lactic din mușchii solicitați. Antrenamentul se bazează pe ambele sisteme, aerobic și anaerobic:

  • Sistemul anaerobic metabolizează energia stocată în mușchi (glicogenul) pentru perioadele scurte de activitate fără a avea nevoie de oxigen.
  • În urma mișcării rezultă formarea de acid lactic în mușchi, ce duce la o nevoie de oxigen.
  • Corpului i se permite să se recupereze, iar inima și plămânii lucrează împreună pentru a produce oxigenul necesar și pentru a descompune acidul lactic.
  • Sistemul aerobic preia oxigenul și îl utilizează pentru a converti carbohidrații din organism în energia necesară pentru antrenament.

În timpul exercițiilor aerobice (cardio), lucrăm cu intensitate, respirăm mai repede și mai intens, pentru o perioadă susținută. Ne maximizăm nivelul de oxigen din sânge și ne intensificăm circulația sângelui între mușchi și plămâni.

În timpul exercițiilor anaerobice (forță și tonifiere), se consumă rapid cantități mari de energie, când facem un efort maxim pentru o perioadă scurtă de timp. Organismul are nevoie rapid de surse de energie, consumând din glucoza din sânge.

Îți mulțumesc că ai avut răbdare să descoperi mai multe detalii despre metoda HIIT. Sper ca aceste informații să-ți fie de un real folos și să pui cât mai curând în practică aceste exerciții pentru un stil de viață sănătos, dar și pentru a te simți bine în pielea ta.

 

Ne vedem la sală!

 

Trage tare,

Ighor – atlet DY Nutrition