Hribi regali cu somon și piure de conopidă

Hribi regali cu somon și piure de conopidă

Nițu Dantes, nutriționist și parte din echipa DY Nutrition, ne recomandă o rețetă rapidă, gustoasă și sănătoasă numai bună de încercat în zilele acestea. Ingredientele folosite au numeroase beneficii pentru sănătate și contribuie la menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos. 

😀 Ingrediente: 

  • Somon sălbatic - 200 de grame; 
  • Piure de conopidă - 200 de grame;
  • 1 cățel de usturoi;
  • Hribi (proaspeți sau rehidradați) - 100 de grame;
  • 3 linguri de unt sau ulei de măsline;
  • 50 de mililitri de smântână lichidă;
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru decor;
  • Condimente: sare, piper și cimbru uscat. 

👨🏼‍🍳 Curățarea și pregătirea hribilor:

Dacă utilizați hribi proaspeți, curătați-i cu grijă și tăiați-i în bucăți potrivite. Dacă utilizați hribi uscați, înmuiați-i în apă caldă timp de 30 de minute, apoi scurgeți-i și tăiați-i în bucăți.

Într-o tigaie mare, încingeți o lingură de unt sau ulei de măsline. Adaugați hribii și căliți-i până ce își reduc volumul și încer să se rumenească. Sărați și piperați după gust. Transferați-i într-un bol și puneți-i deoparte.

👨🏼‍🍳 Pregătirea somonului:

Presărați puțină sare și piper pe ambele părți ale fileurilor de somon.

În aceeași tigaie în care ați gătit hribii, adaugați încă o lingură de unt sau de ulei de măsline. Prăjiți fileurile de somon pe ambele prăți până se rumenesc frumos și sunt gătite în interior. Transferați somonul pe o farfurie și puneți-l deoparte.

👨🏼‍🍳 Prepararea piureului de conopidă:

Spălați conopida și tăiați-o în bucăți mici.

Puneți conopida într-un vas cu apă clocotită sărată și fierbeți-o până devine moale și ușor de străpuns cu o furculiță.

Strecurați conopida și puneți-o înapoi în vas. Adăugați 1 lingură de unt ș usturoiul tocat fin. Pasați conopida cu un blender până obțineți un piure cremos. Dacă piureul este prea gros, puteți adăuga puțină smântână lichidă pentru a-l subția. 

❤ Beneficii pentru sănătate:

În afara de faptul că este delicios, somonul este bogat în acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătate. Corpul omenesc nu produce acești acizi, motiv pentru care trebuie preluați în mod regulat din alimentație. 

🍱 200 de grame de somon gătit furnizează în mod normal:

  • Omega-3: 4.52 de miligrame - pentru sănătatea creierului, a inimii și a articulațiilor; 
  • Seleniu: 108% DZR* - susține funcția cognitivă și un sistem imunitar sănătos; 
  • Vitamina B12: 88% DZR - importantă pentru un sistem nervos sănătos, pentru piele, păr și ochi; 
  • Proteine: 83% DZR - furnizează energie și ajută la formarea de anticorpi ce protejează organismul împotriva bolilor;
  • Niacină: 77% DZR - transformă alimentele consumate în energie pentru întregul corp.

*DZR: Doza zilnică recomandată. 

🥦 200 de grame de conopidă îți asigură 33% din necesarul de fibre și proteine.

Aportul crescut de fibre alimentare te ajută să îți menții greutatea, dar în același timp scade incidența dezvoltării mai multor boli cronice care pot pune viața în pericol. De asemenea este bogată în proteine și colina (macronutrient esențial pentru ficat, nervi, activitatea musculară, dezvoltarea normală a creierului, susținerea unui nivel bun de energie și menținerea unui metabolism sănătos).