Hribi regali cu somon și piure de conopidă
Nițu Dantes, nutriționist și parte din echipa DY Nutrition, ne recomandă o rețetă rapidă, gustoasă și sănătoasă numai bună de încercat în zilele acestea. Ingredientele folosite au numeroase beneficii pentru sănătate și contribuie la menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos.
😀 Ingrediente:
- Somon sălbatic - 200 de grame;
- Piure de conopidă - 200 de grame;
- 1 cățel de usturoi;
- Hribi (proaspeți sau rehidradați) - 100 de grame;
- 3 linguri de unt sau ulei de măsline;
- 50 de mililitri de smântână lichidă;
- Pătrunjel proaspăt tocat pentru decor;
- Condimente: sare, piper și cimbru uscat.
👨🏼🍳 Curățarea și pregătirea hribilor:
Dacă utilizați hribi proaspeți, curătați-i cu grijă și tăiați-i în bucăți potrivite. Dacă utilizați hribi uscați, înmuiați-i în apă caldă timp de 30 de minute, apoi scurgeți-i și tăiați-i în bucăți.
Într-o tigaie mare, încingeți o lingură de unt sau ulei de măsline. Adaugați hribii și căliți-i până ce își reduc volumul și încer să se rumenească. Sărați și piperați după gust. Transferați-i într-un bol și puneți-i deoparte.
👨🏼🍳 Pregătirea somonului:
Presărați puțină sare și piper pe ambele părți ale fileurilor de somon.
În aceeași tigaie în care ați gătit hribii, adaugați încă o lingură de unt sau de ulei de măsline. Prăjiți fileurile de somon pe ambele prăți până se rumenesc frumos și sunt gătite în interior. Transferați somonul pe o farfurie și puneți-l deoparte.
👨🏼🍳 Prepararea piureului de conopidă:
Spălați conopida și tăiați-o în bucăți mici.
Puneți conopida într-un vas cu apă clocotită sărată și fierbeți-o până devine moale și ușor de străpuns cu o furculiță.
Strecurați conopida și puneți-o înapoi în vas. Adăugați 1 lingură de unt ș usturoiul tocat fin. Pasați conopida cu un blender până obțineți un piure cremos. Dacă piureul este prea gros, puteți adăuga puțină smântână lichidă pentru a-l subția.
❤ Beneficii pentru sănătate:
În afara de faptul că este delicios, somonul este bogat în acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătate. Corpul omenesc nu produce acești acizi, motiv pentru care trebuie preluați în mod regulat din alimentație.
🍱 200 de grame de somon gătit furnizează în mod normal:
- Omega-3: 4.52 de miligrame - pentru sănătatea creierului, a inimii și a articulațiilor;
- Seleniu: 108% DZR* - susține funcția cognitivă și un sistem imunitar sănătos;
- Vitamina B12: 88% DZR - importantă pentru un sistem nervos sănătos, pentru piele, păr și ochi;
- Proteine: 83% DZR - furnizează energie și ajută la formarea de anticorpi ce protejează organismul împotriva bolilor;
- Niacină: 77% DZR - transformă alimentele consumate în energie pentru întregul corp.
*DZR: Doza zilnică recomandată.