Drumul către Mr. Olympia - Partea II

Drumul către Mr. Olympia - Partea II

Dacă nu ai citit primul capitol al trilogiei, poți să-l citești aici.

La Mr. Olympia din 1991, Dorian și-a făcut o intrare uluitoare pe scena culturismului de clasă mondială, șocând lumea la primul său Mr. Olympia. A ocupat locul al doilea în spatele lui Lee Haney, deținătorul titlului de 8 ori, reușind chiar să îl depășească în rundele de masă musculară.

Acum, cu Lee Haney retras, avea o cale clară până la Muntele Olimp.

Mr. Olympia 1992

În 1992, la Helsinki, Finlanda, el s-a întors pentru a demonstra lumii din ce sunt făcute mușchii și fibra sa morală. După ce s-a retras în ascunzătoarea sa din Birmingham, celebrul Temple Gym, pentru a se antrena timp de un an, a reușit să adauge aproximativ 3,6 kilograme de masă musculară slabă înainte de viitorul concurs Mr. Olympia.

El a ținut echipa de la biroul Muscle and Fitness din Los Angeles la curent, trimițând fotografii cu progresul său la fiecare 6 săptămâni. Tom Deters, redactorul-șef al revistei Muscle and Fitness, a remarcat înainte de jurizare:

"Câștigurile pe care Dorian le-a putut obține sunt foarte rare. Este neobișnuit să vezi un atlet de acel nivel, unul care a atins acea cantitate de masă corporală și musculatură extremă, să facă acest tip de îmbunătățiri." - Tom Deters

Dorian a fost cel care a învins la Helsinki.

În spatele lui în lupta pentru pentru titlul din 1992, au fost Lee Labrada, fost locul doi în 1990, Shawn Ray, care a obținut locurile 3 și 5 în ultimii doi ani, Lou Ferrigno, care a trecut anterior pe locul doi după Arnold Schwarzenegger și care a revenit după 17 ani la 182 centimetri și 131.5 kilograme, și, de asemenea, Kevin Levrone, care tocmai câștigase Night of Champions și era noul puști din bloc.

După confruntare, primii 3 care s-au clasat pe podium au fost Lee Labrada, venind pe locul 3, care a avut o prezență generală respectabilă, dar nu i-a putut egala pe cei de top, Kevin Levrone, adversarul lui Yates, pe numărul 2, care deși avea o estetică bună, deltoizii, bicepșii și pieptul bine dezvoltați, nu se comparau cu musculatura lui Dorian, în special spatele, partea inferioară a spatelui și partea inferioară a corpului.

The Shadow (Umbra) a ocupat cu ușurință locul 1, pentru a confirma succesul pe care l-a avut cu un an înainte și pentru a deveni, în sfârșit, el însuși Mr. Olympia.

Succesul a fost încoronarea reușitelor tuturor anilor de suferință și muncă grea. A fost destinul lui care devenise realitate. Privind acum în urmă, Dorian recunoaște că a simțit întotdeauna că este destinul lui:

A trebuit să o fac, era ca o pasiune de viață sau moarte pe care am investit-o în asta. Și acum, privind înapoi, este aproape ca și cum știam că se va întâmpla. Trebuia să fac ca să se întâmple, dar aproape că știam că va fi așa. - Dorian Yates

O umbră până la sfârșit

În timp ce Dorian primea titlul, a trebuit să-și controleze emoțiile:

”Oamenii mă critică mereu că nu sunt emoțional și că nu zâmbesc pe scenă, dar am învățat asta de la o vârstă fragedă când tatăl meu a murit.

Prima dată când am câștigat Night of Champions și prima dată când am câștigat Mr. Olympia, dacă te uiți la înregistrări, vei vedea că-mi mușc buza.

Asta pentru a stăpâni copilul din mine, pentru că simțeam că aș putea să cedez și să plâng, deoarece era acumularea tuturor acestor ani de antrenament... dar trebuia să mă controlez pentru că asta era ceva la care am lucrat timp de atât de mulți ani și devenisem destul de bun.” - Dorian Yates

După ce a fost numit cel mai bun culturist din lume, Dorian a sărbătorit cu o cola dietetică și o înghețată. Și spre deosebire de alții care și-au luat vacanțe după competiții, el a început să se antreneze din nou, chiar din săptămâna următoare, pentru următorul Mr. Olympia, păstrându-se mereu cu un pas înaintea tuturor celorlalți.

Mr. Olympia 1993

În Atlanta Civic Center din Georgia, S.U.A., o multitudine de sportivi se pregăteau să-l învingă pe Dorian, deținătorul titlului. Shawn Ray, Lee Labrada, Kevin Levrone și un nou concurent, Flex Wheeler, care tocmai câștigase Arnold Classic.

Însă, în 1993, Dorian a câștigat titlul din nou.

Anul 1993 a fost cu adevărat anul în care Yates și-a declarat prezența în mod hotărât, a fost anul în care avea să schimbe pentru totdeauna sportul. Oamenii încă nu acceptaseră cu adevărat locul lui Dorian pe scenă pentru că era încă un tip nou.

Personajul The Shadow a contribuit cu siguranță la această percepție pe care oamenii o aveau despre el. În 1992, când a câștigat prima dată titlul, s-au gândit că ar putea fi doar o singura minune și nimic mai mult.

A doua oară însă, a prezentat un fizic la care nimeni nu se așteptase vreodată. Masa sa musculară, combinată cu condiția fizică pentru care era cunoscut deja din 1992, l-au făcut să arate ca și cum ar fi fost un gigant de pe o altă planetă.

Motivul pentru care toată lumea a fost surprinsă a fost că atunci când ești deja în apogeul carierei, nu mulți oameni cred că este chiar posibil să-ți duci performanța într-o dimensiune cu totul nouă.

La Mr. Olympia din 1993, erau destui tipi imenși care umblau prin zonă. Dar niciunul dintre ei nu putea combina masa musculară cu definirea precum o făcea Dorian. Ceea ce îi separa pe bărbați de puști era condiția fizică.

Disciplina de antrenament ieșită din comun pe care o avea Dorian îi permitea să își depășească instinctul și să se concentreze pe eliminarea grăsimilor și a apei în exces din corpul său, pentru a obține masa musculară a unui culturist din categoria heavyweight cu condiția fizică a unuia din categoria lightweight.

Pe scenă, în 1993, era clar că toată lumea concura pentru locul doi. Numărul unu îi era rezervat lui Yates, iar asta îi dădea un sentiment grozav. Era destul de sigur că va uimi pe toată lumea, așa cum puteți vedea pe fața lui în celebrele fotografii făcute cu 6 luni înainte de Mr. Olympia 1993.

Fotografiile lui Yates au fost făcute pe 20 iulie 1993, în sala Olympia's Temple Gym din Birmingham, Anglia. Avea 122 de kilograme de mușchi din la cap până în picioare.

Arbitrii i-au plasat pe Dorian Yates, Flex Wheeler și Shawn Ray în top 3 și au fost comparați unul lângă altul. Chiar dacă Shawn Ray a prezentat un fizic respectabil, singurul competitor adevărat al lui Yates a fost Flex Wheeler.

Wheeler avea o simetrie și o condiție fizică grozave. Unii jurați i-au descris fizicul ca fiind aproape de desene animate din cauza rotunjimii musculaturii sale incredibile, proporției și separării.

Chiar dacă Flex avea o estetică grozavă, pur și simplu nu se compara cu musculatura lui Dorian, care era într-o ligă proprie. Combinația acelui nivel de masă cu o astfel de condiție fizică a fost pur și simplu ceva nemaivăzut înainte.

Spatele său depășea cu mult pe cel al tuturor celorlalți.

Mușchii săi lombari arătau ca niște aripi, pieptul său era la apogeul fermității, brațele sale puteau stârni invidia lui Hercule, iar picioarele atât de mari și de sculptate păreau ca și cum ar fi fost cioplite din bucăți de marmură.

Game Changer

La Mr. Olympia din 1993, The Shadow a schimbat pentru totdeauna sportul, deschizând o nouă eră a masei musculare. Mai târziu, Dorian Yates a folosit toate cunoștințele acumulate pentru a crea cel mai puternic Mass Gainer: Game Changer Mass.

Un amestec puternic de proteine, carbohidrați și grăsimi minime, conceput pentru a satisface nevoia de calorii suplimentare de calitate pentru cei dornici de masă musculară.

Game Changer Mass nu are umpluturi, ceea ce înseamnă că toate caloriile contribuie la construirea țesutului muscular slab, NU doar „masă” generală.

Dorian își amintește:

Întotdeauna am avut o definire musculară bună, dar ceea ce s-a întâmplat în '93 a fost faptul că condiția mea fizică s-a adăugat la o mărime pe care nimeni nu o mai văzuse vreodată. Poate că au mai văzut tipi mari înainte, dar nu și atât de bine definiți în același timp, așa că a fost o combinație a tuturor acestor factori, iar asta reprezintă combinația unui culturist câștigător: proporție, masă musculară, condiție fizică. Trebuie să poți arăta și un produs de calitate. - Dorian Yates

Dorian Yates

Yates a luat titlul pentru a doua oară într-un mod atât de dominant încât toată lumea știa că el nu va pleca nicăieri și toți ceilalți ar fi bine să țină pasul.

Această apariție din 1993 a fost un punct de cotitură al sportului. Începând cu 1993, toată lumea și-a intensificat antrenamentul pentru a încerca să facă diferența. Dorian a ajuns să domine cea mai mare parte a erei de aur a culturismului anilor 90, iar moștenirea sa poate fi observată și astăzi.

Vorbind despre concurenții săi, Dorian a remarcat:

"Am un mare respect pentru băieții care au concurat împotriva mea pentru că toți erau atât de buni. Și m-au respectat pentru că și-au îmbunătățit jocul, nu au putut să se lase din cauza faptului că acest nebun din Anglia... cine știe cu ce vă mai veni." - Dorian Yates

Dorian Yates și-a dezvoltat propriul sistem de antrenament numit Blood and Guts, care este un antrenament puternic care cuprinde exerciții de mare intensitate.

Unii sportivi, precum Ronnie Coleman, Jay Cutler și mai târziu Phil Heath, i-au călcat pe urme și au devenit niste monștri ai masei musculare.

Va urma...