Despre Pre-Workout

Despre Pre-Workout

Cu sute de suplimente disponibile pe piață în ziua de azi și industria de fitness și a suplimentelor atingând noi culmi în fiecare an, este ușor să te pierzi. Suplimente care promit multe... dar fără sprijinul științific și cu o cercetare minimă.

Astăzi ne vom concentra pe un supliment popular, o adevărată piesă de rezistență în arsenalul oricărui entuziast al fitnessului... bun venit la "Pre-Workout 101".

În acest articol, vom explora în profunzime lumea hipercinetică a stimulentelor de dinaintea antrenamentului și vom afla ce sunt ele, cum pot ajuta, ce să cauți mai exact și multe altele.

Așadar, pregătește-te să-ți extinzi cunoștințele. Să începem!

Ce sunt suplimentele pre-workout?

În cea mai simplă formă, un supliment pre-workout este conceput pentru a-ți oferi o creștere a energiei pentru a-ți alimenta antrenamentele. Suplimentele pre-workout pot îmbunătăți concentrarea mentală și îmbunătăți performanța fizică în timpul exercițiilor. Acest lucru se realizează prin intermediul ingredientelor din suplimentul pre-workout, care sunt selectate în mod special pentru a obține un efect dorit. Ingredientele populare includ cofeină, citrulină malat, beta-alanină, l-tirozină și creatină.

Apariția suplimentelor pre-workout a început în anii 1980, când a fost lansat primul supliment de acest fel numit "Ultimate Orange". Culturiștii și persoanele care mergeau la sală se bazau în mod obișnuit pe cofeină (de obicei sub formă de cafea sau comprimat de cofeină) pentru a-și susține antrenamentele până la începutul anilor 2000.

Deci, până în acest punct, piața suplimentelor pre-workout era destul de liniștită de la apariția "Ultimate Orange" până la schimbarea mileniului. Acesta a fost momentul în care s-a produs o schimbare, odată cu apariția internetului și a tehnologiilor revoluționare, întreaga industrie a suplimentelor a experimentat o creștere explozivă.

Când antrenezi cu greutăți, știm cât de dificil poate fi. Până la urmă, fondatorul nostru, 6x Mr Olympia Dorian Yates, s-a antrenat consecvent timp de peste 15 ani! Știm că vor fi zile în care nu ai chef de antrenament sau te simți lipsit de energie... soluția ar putea fi cu adevărat o cupă de pre-workout! Dar nu sunt folosite doar în zilele în care ai nevoie de energie, ci poate fi de folos din mai multe puncta de vedere.

Dacă suplimentul tău pre-workout conține ingrediente precum beta-alanina, vei experimenta o rezistență musculară prelungită, iar dacă conține citrulină sau arginină, vei experimenta pompaje musculare impresionante!

De obicei, se găsesc sub formă de pudră, unde poți amesteca cantitatea dorită cu apă și poți obține un cocktail puternic și delicios pentru antrenamentul tău. Cu toate acestea, pot fi găsite și sub formă de comprimate, geluri sau băuturi gata preparate.

Un supliment pre-workout ar trebui să conțină o gamă de ingrediente care să corespundă cu ceea ce promite, iar acest lucru ar trebui reflectat în cantitățile de ingrediente. De exemplu, dacă suplimentul tău pre-workout promite abilitatea sa de a-ți oferi creșteri musculare colosale, dar doza recomandată este de 2 grame, știm că doza recomandată de citrulină malat (ingredientul faimos care crește fluxul sanguin prin dilatarea vaselor de sânge pentru a obține un pompaj) este de cel puțin 3 grame pe porție... deci este important să citești informațiile nutriționale pentru a contura propriile concluzii.

Există două tipuri de suplimente pre-workout, cele pe bază de stimulente și cele fără stimulente.

Când să iei pre-workout?

Așa cum sugerează și numele, suplimentele pre-workout ar trebui luate înainte de începerea antrenamentului. Recomandăm să consumi suplimentul cu aproximativ 30 de minute înainte de începerea sesiunii.

Aceasta ar trebui să fie o perioadă suficientă pentru ca organismul tău să absoarbă produsul și pentru ca ingredientele acestuia să își facă efectul.

Este foarte recomandat să urmezi instrucțiunile listate pe suplimentul tău, deoarece acestea pot varia în funcție de produs, dar, în linii generale, 30 de minute înainte de antrenament este o perioadă suficientă de timp.

Atât înainte, cât și după consumul suplimentului, este important să bei suficientă apă pentru a te asigura că ești hidratat înainte de a începe sesiunea.

Dacă alegi un supliment pre-workout sub formă de pudră, îți recomandăm să-l amesteci cu cel puțin 300 ml de apă și să agiți până când toate ingredientele sunt dizolvate. Apoi, ar trebui să îl lași să stea timp de un minut înainte de a-l bea treptat în decurs de 10 minute. Astfel, poți ingera produsul treptat și nu încarci sistemul tău digestiv cu o doză mare de ingrediente odată, ceea ce ar putea provoca disconfort stomacal.

Cât durează efectele unui pre-workout

În funcție de ingredientele din pre-workout și dozele pe care le conține, efectele acestuia pot dura între 2 și 5 ore. Este o plajă destul de largă, lucru care se datorează faptului că fiecare ingredient are propria sa durată de acțiune. De exemplu, cofeina poate persista timp de 1-2 ore, dar jumătatea din doza sa poate rămâne în organism chiar până la 5 ore până când efectul se estompează. În schimb, arginina poate avea o jumătate din durata de acțiune de până la 2 ore.

Acest lucru depinde și de cantitățile de ingrediente din produs. Suplimentul tău pre-workout poate conține de la 100 mg până la 400 mg de cafeină pe porție, așa că trebuie să iei în considerare și aceste informații.

Un alt factor este reprezentat de cel care consumă produsul. Oamenii răspund diferit la diferite ingrediente, iar greutatea poate juca și ea un rol. De asemenea, în cazul suplimentelor pre-workout pe bază de stimulente, fiecare consumator va avea o toleranță diferită față de aceste stimulente, așa că unii pot avea nevoie de o doză mai mare pentru a simți aceleași efecte ca cineva cu o toleranță mai mică.

Ai nevoie de un supliment pre-workout?

Tehnic vorbind, nu ai nevoie de niciun supliment. Asta în cazul în care dieta ta este extrem de bogată în nutrienți, vitamine, micronutrienți și așa mai departe, însă majoritatea dietelor nu sunt așa. Suplimentele sunt acolo pentru a completa atât antrenamentul, cât și nutriția, ele neavând rolul de a înlocui direct alimentația. În plus, vei obține cu adevărat beneficiile majorității suplimentelor doar atunci când dieta ta este sănătoasă.

Cu majoritatea suplimentelor, acestea pot avea nevoie de timp să se acumuleze în organism și să-și facă efectul. În cazul suplimentelor pre-workout, este puțin diferit. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea ingredientelor din suplimentele pre-workout sunt concepute să te ajute în antrenamentul pe care urmează să-l efectuezi. Efectele cafeinei, de exemplu, se estompează după câteva ore și nu vor mai fi de niciun folos pentru antrenamentul din ziua următoare.

În afară de a obține cafeina din cafea, suplimente pre-workout sau tablete cu cafeină, vei avea dificultăți în a obține suficientă cafeină din alte surse pentru a-ți susține antrenamentele. Unele ingrediente populare găsite în suplimentele pre-workout, cum ar fi cafeina, arginina sau citrulina, pot fi obținute din alimente și băuturi precum cafeaua (pentru cafeină), sfeclă roșie sau pepene verde (pentru arginină și citrulină), însă celelalte ingrediente importante nu sunt atât de ușor de obținut din surse alimentare, cel puțin nu în cantități suficiente pentru a avea un efect semnificativ.

Suplimentele pre-workout nu sunt doar pentru o creștere rapidă a energiei (deși pot fi dacă asta cauți), ele pot fi extrem de benefice pentru a ajuta la creșterea rezistenței musculare, concentrarea mentală și claritatea, pompajul muscular și așa mai departe. Asta în cazul în care suplimentul pre-workout ales conține ingredientele necesare pentru aceste efecte dorite și, mai important, acestea sunt dozate în intervalul dovedit pentru efecte optime. Desigur, multe suplimente pre-workout vor conține stimulente, iar acest lucru poate ajuta foarte mult în performanța la sală în special.

În special în zilele când te simți fără energie, lipsit de motivație și ai nevoie de un "boost", suplimentele pre-workout pot fi extrem de benefice pentru a te ajuta să-ți depășești limitele și să-ți atingi obiectivele.

Dar chiar dacă nu cauți efectele de stimulare a energiei ale suplimentelor pre-workout, poți totuși obține beneficiile rezistenței musculare și vasodilatației pentru creșterea fluxului sanguin către mușchii lucrați cu ajutorul beta-alaninei și, respectiv, citrulinei.

Deci, suplimentele pre-workout pot fi benefice pentru cei care doresc să-și maximizeze antrenamentele și să își depășească limitele în fiecare zi!

Ingredientele cheie din suplimentele pre-workout

Acum că am explicat ce sunt suplimentele pre-workout și cum pot ajuta acestea, să explorăm câteva dintre ingredientele cheie de căutat într-un astfel de supliment.

  • În primul rând, cafeina, este cel mai evident ingredient din suplimentele pre-workout pe bază de stimulente, datorită ajutorului său în ceea ce privește concentrarea, vigilența și energia. Acesta este un ingredient de bază excelent în orice mix de pre-workout, oferindu-ți energie pentru a te impulsiona cu adevărat. Doza tipică de cafeină este de aproximativ 200 - 400 mg pe porție, dar aceasta depinde de toleranța utilizatorilor și poate varia.
  • Citrulina malat, este un alt ingredient de bază excelent al unui pre-workout. Acesta crește fluxul sanguin prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la o vascularizare impresionantă. Doza medie este de cel puțin 3 g pe porție.
  • Beta-alanina, un ingredient foarte important în formula unui pre-workout. Acest ingredient este responsabil pentru senzația de mâncărime a pielii! Beta-alanina poate ajuta performanța sportivă prin creșterea capacității de exercițiu și scăderea oboselii. Reduce aciditatea din sânge, care este principala cauză a oboselii... permițându-ți să te antrenezi mai intens și mai mult timp! Doza ar trebui să fie între 2 - 5 g pe porție.
  • L-tirozina, acest aminoacid este cu adevărat un îmbunătățitor cognitiv excelent și este produs în mod natural de către corp pentru a sintetiza proteinele. Este un element de construcție pentru neurotransmițătorii din creier și pentru conexiunea dintre mușchi și creier. Pe scurt, îmbunătățește vigilența, atenția și concentrarea, reducând nivelurile de stres ale individului.
  • Vitaminele B sunt adesea incluse, deoarece pot contribui la reducerea oboselii și la stimularea energiei. Vitaminele B sunt implicate în producerea de energie în organism și contribuie la menținerea funcționării corecte a sistemului nervos.
  • Bioperina (extract de piper negru) este un ingredient foarte bun care ar trebui inclus în suplimentul tău pre-workout. Acesta ajută la îmbunătățirea beneficiilor pe care celelalte ingrediente le oferă, crescând utilizarea acestora. Bioperina ajută la îmbunătățirea absorbției a acestor ingrediente și poate contribui, de asemenea, la stimularea funcției cerebrale!

Beneficiile unui pre-workout

Am menționat unele dintre beneficiile pe care le oferă suplimentele pre-workout, așa că acum vom dezvolta aceste aspecte și cum pot fi de folos antrenamentelor tale.

  • Creșterea energiei și concentrării. Acestea pot oferi o creștere rapidă a energiei, pregătindu-te de antrenamentele intense! Acest lucru este deosebit de util pentru sesiunile lungi și provocatoare, deoarece pot ajuta la concentrare, menținându-te pe drumul cel bun.
  • Îmbunătățiri în puterea și rezistența musculară. Cu ingrediente precum creatina și beta-alanina, suplimentul pre-workout poate ajuta la creșterea capacității musculare de a lucra mai intens și mai mult timp fără a se ajunge la oboseală. Acest lucru îți permite să-ți maximizezi antrenamentele și să duci la capăt acele repetări finale, extrem de importante.
  • Îmbunătățirea performanței cognitive. Suplimentul pre-workout poate ajuta la performanța mentală, ceea ce îți permite să rămâi concentrat asupra exercițiului și să ai o concentrare intensă. Prin combinația de cafeină și L-tirozină, acest lucru îți poate oferi un avantaj mental!
  • Vascularizare! Toată lumea iubește să aibă un corp bine definit în sala de sport, nu-i așa? Un pre-workout complet va conține adesea citrulină malat, care este principalul factor pentru obținerea unei vascularizări. Citrulina se va transforma în L-arginină și apoi în oxid nitric, ceea ce va ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge către mușchi în timpul exercițiilor. Un alt beneficiu aici este că mușchii vor primi mai mult oxigen și nutrienți!

Posibile efecte secundare ale unui pre-workout

Există câteva efecte secundare pe care utilizatorii le pot experimenta atunci când iau suplimente pre-workout.

Principalul factor sunt stimulanții din suplimentele pre-workout. Este destul de ușor să depășești recomandarea zilnică de consum de cafeină, care este în jur de 400 mg pe zi pentru adulți, dar nivelul de toleranță poate varia foarte mult de la o persoană la alta. De exemplu, o persoană poate lua 100 mg de cafeină și să se simtă agitată și energizată, în timp ce o altă persoană poate lua aceeași doză de 100 mg de cafeină și să nu simtă nimic.

Prin urmare, nivelul de toleranță ar trebui evaluat, deoarece consumul excesiv de cafeină poate provoca bătăi rapide ale inimii, creșterea tensiunii arteriale, dureri de cap și alte simptome.

Ar trebui să monitorizezi câtă cafeină consumi în fiecare zi din alte surse, cum ar fi cafeaua și băuturile carbogazoase. De exemplu, ai putea consuma două căni de cafea pe zi care conțin în total 200 mg de cafeină și apoi, mai târziu în zi, să iei un pre-workout care conține 300 mg de cafeină... un total uimitor de 500 mg! Pentru a combate acest lucru, poți să reduci consumul de cafeină din alte surse în zilele în care iei pre-workout sau să reduci cantitatea de pre-workout pe care o consumi, poate la jumătate din doză.

Recomandăm să evaluezi nivelul de toleranță începând cu o doză mai mică atunci când folosești un pre-workout pe bază de stimulente și să crești treptat. Deși stimulanții pot avea efecte secundare, există modalități de a le gestiona și evita.

De asemenea, se recomandă să nu iei un supliment pre-workout la fiecare antrenament. Acest lucru se datorează faptului că poți deveni mai puțin sensibil la stimulanți și, în timp, ai nevoie de o cantitate mai mare de stimulanți pentru a obține aceleași efecte. Recomandăm să îți rezervi suplimentul pre-workout pentru zilele în care ai antrenamente intense de spate și picioare, când ai nevoie cu adevărat de o doză mare de energie.

O altă variantă ar fi să cumperi un pre-workout fără stimulenți! Acest lucru înseamnă că vei beneficia de îmbunătățirea rezistenței musculare și de vasodilatație, dar fără stimulenți, ceea ce înseamnă că poți să-l iei mai târziu în ziua respectivă, dacă dorești acest lucru.

Recomandările noastre în ceea ce privește suplimentele pre-workout

La DY Nutrition, avem o varietate de suplimente pre-workout concepute special pentru a se potrivi nevoilor fiecăruia.

Gama noastră de suplimente pre-workout este rezultatul unei combinații de ingrediente selectate special pentru a avea efect, în cantități meticulos selectate, oferind o băutură puternică care îți va îmbunătăți performanța.

Suplimentele noastre pre-workout nu conțin amestecuri proprietare, poți vedea exact ce ingrediente conține pre-workoutul nostru, dar și în ce cantitate.

Așadar, explorează gama noastră completă de suplimente pre-workout premium și pregătește-te să-ți duci antrenamentele la un alt nivel. Energie, rezistență musculară amplificată, concentrare intense și multe altele, la DY Nutrition avem tot ce îți trebuie.