Cum să-ți depășești timiditatea la sală

Cum să-ți depășești timiditatea la sală

Iată-te, stând în fața sălii de sport.

Poate că e prima dată când vii la sală sau poate ai fost deja de câteva ori și începi să-ți creezi o rutină. Dar ceva te neliniștește și ai în minte tot felul de întrebări: "Ce o să creadă oamenii despre mine?", "De ce mă privesc toți?", "Oare fac exercițiul ăsta corect?" sau "Mă simt atât de inconfortabil.".

În timp ce gândurile îți umblă nestingherite prin minte, te cuprinde senzația de panică. Acum ai două opțiuni:

  1. Să te întorci acasă.
  2. Să ignori vocea din mintea ta și să intri în sală pentru a-ți atinge obiectivele.

Cu siguranță, cea de-a doua alegere sună mai bine, nu-i așa?

Ei bine, timiditatea la sală este cu adevărat o problemă obișnuită, dar poate fi depășită. Destul de des, mai ales începătorii, se simt intimidați și speriați să meargă la sală...însă, trebuie să știi că nu ești singur. Recunoaștem că aceasta este o problemă obișnuită, așadar, în calitate de companie din industria fitness-ului, am decis să scriem acest articol pentru a-ți oferi câteva sfaturi despre cum să-ți depășești timiditatea la sală.

În primul rând, amintește-ți de ce mergi la sală. Orice obiectiv ai în minte, fie că vrei să slăbești, să îți dezvolți mușchii, să te tonifici, să devii mai în formă sau oricare ar fi acel obiectiv... ai luat o decizie conștientă de a-ți atinge acel obiectiv prin antrenamente la sală. Înțelegi că îți vei atinge obiectivele prin efort, muncă și angajament.

Așadar, fără alte întârzieri, iată 5 sfaturi despre cum să-ți depășești timiditatea la sală.

  1. Creează un plan

Înainte de a păși în sala de sport, asigură-te că ai un plan de acțiune. Acesta ar trebui să includă studierea exercițiilor pe care le vei face și motivele pentru care le faci. Prin înțelegerea mecanismelor diferitelor echipamente de sală, te vei simți mai încrezător în ceea ce privește motivele pentru care le folosești. Deci, dacă antrenezi pieptul, de exemplu, ar trebui să te concentrezi pe exerciții precum presa de banc, flotările cu gantere, aparatul pentru presa de piept.

Ar trebui să ai planul pregătit, fie în mintea ta, fie, mai bine, scris. Credem că scrisul gândurilor le oferă mai mult sens obiectivelor. Ai scris planul fizic și acum e momentul să-l pui în practică. Ar trebui să știi exact ce exerciții vei face, câte seturi și repetări, și chiar cât timp vei petrece în sală.

Având un plan te va ajuta cu siguranță să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut, iar acest lucru, la rândul său, te va face să treci mai ușor peste orice gânduri negative sau sentimente de timiditate.

  1. Începe încet

Mai ales dacă ești nou la sală, este crucial să începi cu greutăți mai mici. Desigur, pare impresionant când folosești gantere de 50 kg pentru presa de piept, dar amintește-ți că și Mr. Olympia a trebuit să înceapă de undeva.

Nu te aștepta să ridici greutăți foarte mari în viitorul apropiat, în schimb, concentrează-te pe perfecționarea formei, controlul greutăților și efectuarea corectă a fiecărui exercițiu. Începe cu greutăți mai ușoare și progresează treptat. Amintește-ți, e un maraton, nu o cursă de viteză și vrem să evităm accidentările.

Exercițiile fizice, în special cu greutăți, determină corpul să elibereze endorfine care declanșează o senzație de pozitivitate în corp și minte. Aceasta poate fi însoțită de o perspectivă pozitivă și energizantă, care poate crește încrederea în tine și, în consecință, te poate ajuta să fii mai puțin timid în sală.

  1. Antrenează-te cu un prieten

Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care ți le putem oferi. Având un partener de antrenament nu numai că te poate ajuta să reduci sentimentele de timiditate, ci poate crește și motivația și te poate ajuta să mergi mai departe. Antrenamentul cu un partener este perfect, veți putea să vă mențineți motivați reciproc și să vă verificați în timp ce vă străduiți să vă atingeți obiectivele.

Această senzație de încurajare din partea partenerului tău este inegalabilă (bine, cu excepția situației când cel mai masiv tip din sală spune "bun set, frate!" Cred că asta e ceva special).

Dar antrenamentele cu un prieten poate face experiența mai plăcută și mai puțin intimidantă.

  1. Ia-ți căștile cu tine

Credem că acest sfat este adesea subestimat, deoarece ceva atât de simplu poate avea un impact atât de mare asupra antrenamentelor tale într-un mod pozitiv. De obicei, sălile de sport au propria lor muzică, și să fim sinceri, probabil că nu e pe placul tuturor. Aici intervin căștile.

Ascultarea muzicii tale preferate de sală/motivaționale în timpul antrenamentului te poate ajuta să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut și să-ți depășești timiditatea. Acest lucru se datorează faptului că vei fi atât de acaparat de muzică și concentrat încât nu vei avea timp să-ți faci griji cu privire la ceilalți.

Vei fi în propria ta lume, fără a te mai gândi la sentimentele de timiditate sau anxietate în sala de sport.

Având propriile căști te poate ajuta enorm să izolezi zgomotele și distragerile, permițându-ți să te concentrezi în mod exclusiv asupra antrenamentului tău, în timp ce muzica te motivează și te ajută să continui când simți că vrei să renunți.

Recomandăm să-ți creezi un playlist special pentru sala de sport. Poți folosi, de exemplu, Spotify și să verifici ce playlisturi au creat alți oameni dacă ai dificultăți în alegerea melodiilor.

  1. Îmbracă-te confortabil

Purtarea hainelor care te fac să te simți bine și care sunt confortabile pentru a te mișca în timpul exercițiilor fizice te poate ajuta să-ți sporești încrederea și să-ți reduci timiditatea în sala de sport.

Când porți ceva care ți se potrivește și este confortabil, te ajută să te simți mai încrezător în sală și să nu-ți mai faci griji cu privire la aspectul tău sau dacă hainele tale sunt prea strâmte sau prea largi, ceea ce îți poate oferi un avantaj psihologic. Acest lucru te poate ajuta să te concentrezi asupra antrenamentului tău în loc să-ți faci griji cu privire la felul în care arăți.

Purtând haine confortabile, vei putea să te miști mai liber, ceea ce îți permite să obții maximum din antrenamentul tău. În schimb, purtarea hainelor care sunt prea largi sau prea strâmte poate restricționa mișcarea și poate face ca anumite exerciții să fie dificil de efectuat.

Te vei simți mai confortabil și mai încrezător în sală purtând haine care sunt confortabile. Avem o gamă de haine de sală inspirate de fondatorul nostru, Dorian Yates. Avem disponibile de la tricouri până la accesorii pentru sală care te vor ajuta să-ți maximizezi antrenamentele, cum ar fi fașă pentru încheietura mâinii sau pentru genunchi, centuri pentru ridicarea greutăților și multe altele.

Explorează gama noastră de haine de sală și accesorii.

De asemenea, este important să constați că în realitate nimeni nu este de fapt interesat de faptul că ești începător în sala de sport și, foarte probabil, vor încerca să te ajute în loc să te critice. Toți cei care sunt într-o sală de sport au un scop comun, și anume să se îmbunătățească pe ei înșiși. Toți au obiective de atins și suntem siguri că ar prefera să-și concentreze energia asupra antrenamentelor lor în loc să încerce să te facă să te simți inconfortabil.

De obicei, chiar și cel mai înspăimântător tip din sală este mai mult decât dispus să te ajute dacă îl întrebi politicos.

Un alt aspect important poate fi și alegerea orei la care mergi la sală și care te poate ajuta să-ți reduci timiditatea la sală. Dacă preferi să faci exerciții când sunt destui oameni în jur, atunci poate intervalul orar 17:00 - 19:00 ar fi cea mai bună alegere. Sau, dacă preferi să te antrenezi când sunt mai puțini oameni în jur, atunci diminețile devreme ar putea fi cea mai bună alegere.

Sperăm că aceste sfaturi ți-au fost de folos și că le vei pute aplica atunci când decizi să mergi la sală.