Ana Moise (Otvoș): mamă, soție, atletă și femeie game-changer care are puterea de a inspira prin pasiunea și dedicarea ei pentru sport și o viață sănătoasă

Ana Moise (Otvoș): mamă, soție, atletă și femeie game-changer care are puterea de a inspira prin pasiunea și dedicarea ei pentru sport și o viață sănătoasă

Povestește-ne puțin despre tine și despre pasiunea ta pentru sport.

Când sunt întrebată despre ce reprezintă sportul pentru mine, am tot timpul senzația că nu găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie cum m-a salvat pe mine această pasiune. Am făcut sport de performanță la nivel olimpic de la vârsta de 13 ani, dar nu am văzut niciodată orizontul la care am ajuns. Am intrat într-o sală de lupte libere doar pentru a scăpa de kg în plus pe care le aveam și pe care le conștientizam când mă uitam în jurul meu cât de marginalizată eram de ceilalți copii. Nu a durat foarte mult timp până când am slăbit mai mult de 10 kg pentru a putea participa la primul Campionat Național de Lupte Libere unde am luat și medalia de argint. Acesta a fost momentul în care eu am zis că vreau să muncesc zilnic pentru un scop: să ajung campioană națională și medalia de aur sa fie atârnată de gâtul meu.

Zis și făcut! Au urmat ani grei de muncă în care nu am mai avut dreptul la copilărie, ci zilele mele erau doar antrenament, școală, antrenament, somn și iar de la capăt. Munca, disciplina și dorința mea de a fi cea mai bună mi-a pus la gât 19 titluri de Campioană Națională și 3 medalii la Campionatele Europene.

Sportul m-am salvat! De la un copil obez am ajuns la un copil care reprezenta România la cele mai importante competiții internaționale. Tot sportul mi-a arătat cât de minunat este să trăiești zilnic mai energic și mai sănătos decât alții, iar azi după 23 de ani de sport știu că eu nu pot funcționa fără mișcare. Încurajez și împărtășesc dragostea mea pentru sport cu oamenii de cel puțin 15 ani, iar acum 4 ani am decis să lucrez in sistemul învățământului pentru ai putea ajuta și pe copii să iubească sportul și mișcarea.

Cum a influențat sarcina rutina ta de antrenament? Ai continuat să te antrenezi în timpul sarcinii?

Am făcut mișcare pe toată perioada sarcinii și nu mi-a trecut prin cap nici măcar o secundă să mă opresc. Îmi cunosc corpul atât de bine încât știu că dacă aș fi făcut ceva prea mult, el m-ar fi anunțat să mă opresc. Nu a fost cazul pentru că din momentul în care am rămas însărcinată am încercat să lucrez cu greutăți mai mici și bineînțeles să măresc numărul repetărilor. Am făcut ultimul antrenament chiar cu 2h înainte să plec la spital să nasc și acela chiar a fost un antrenament epuizant cu greutăți mai mari că deja îmi doream să mi se rupă apa (Kari întârzia să apară, eram deja în săptămâna 41 și nu voiam sa ajung la cezariană).

Ce sfaturi ai pentru femeile însărcinate care doresc să rămână active?

Sfătuiesc femeile însărcinate să rămână active și să încerce să își continue viața fix așa cum era și înainte. Sarcina nu este o boală, ci este o binecuvântare. Mișcare le va ajuta să aibă o sarcină mult mai sănătoasă, frumoasă și mai ușoară.

Știm că nutriția joacă un rol crucial atât în timpul sarcinii, cât și în perioada de recuperare postnatală. Ai folosit anumite suplimente nutriționale pentru a-ți sprijini sănătatea și performanța sportivă în aceste etape? Dacă da, care au fost acestea și cum ai decis ce suplimente să iei?

În timpul sarcinii am folosit complexul de proteină Whey Tempro, Multivitamin Complex și doză triplă de Omega 4 Fish Oil. La fiecare control și analize făcute întrebam medicul ce am nevoie sa iau și i-am spus că  aleg  sa continui cu aceleași vitamine și suplimente cu care eram deja obișnuită din gama DY Nutrition. Știu foarte bine cât de scumpe sunt vitaminele pentru femei însărcinate doar pentru că găsești pe cutie scris "pentru femeile însărcinate". Nu am căzut în plasa marketingului.

După ce am născut și atât timp cât am alăptat rutina mea a fost aceiași în materie de vitamine, dar pentru că mă simțeam epuizată (nopți nedormite) am mărit doza de vitamine și am adăugat Collagen Complex. La 3 săptămâni după ce am născut (până la urmă tot prin cezariană) am început treptat să revin la rutina mea de vitaminizare și suplimente de dinainte să rămân însărcinată (pudră proteică, preworkout, carnitină, colagen, HIT Pack Complex).

Când și cum ai decis că este momentul să te întorci la antrenamente după naștere?

Primul antrenament oficial în sala de fitness a fost la 2 săptămâni după ce am născut. Cum am decis? Mi-am ascultat corpul și mintea care aveau o nevoie uriașă de mișcare. Eu nu pot să funcționez fără mișcare și tocmai de aceea am decis să merg la sală să fac un antrenament foarte ușor care să mă ajute să fac față mental unui bebeluș care plângea toată ziua și era responsabilitatea mea. Îmi aduc aminte și acum cum m-am întors de la antrenament cu zâmbetul până la urechi și parcă alt om.

Ce provocări ai întâmpinat în timpul reîntoarcerii tale în sala de fitness?

Nu am întâmpinat provocări când m-am întors la sală, practic eu am lipsit două săptămâni cam atât cum ar lipsi unii oameni când pleacă în vacanță. Recuperarea după operația de cezariană a fost una pe care nu am simțit-o. Karina a avut colicii din primele zile de viață și plângea non stop, iar eu am uitat că sunt operată sau că trebuie să mă menajez. Stăteam ore în șir în picioare cu ea în brațe chiar dacă pe biletul de ieșire din spital scria că nu am voie să iau bebelușul în brațe. Nu știu dacă reușește vreun doctor să convingă o mamă să nu își țină copilul în brațe când el are o suferință, pe mine una nu a reușit.  Ridicarea din pat nu a fost deloc lină cum mi-a recomandat doctorul, ci pot spune că ajunsesem să sar din pat atunci când o auzeam pe Karina plângând.

Există exerciții specifice pe care le-ai evitat sau pe care le-ai inclus special în rutina ta postnatală?

Primele antrenamente au unele foarte ușoare care le făceam sincer pentru relaxarea mentală. Făceam exact ce simțeam că pot face. Clar am evitat abdomenele pentru că oricum nu le puteam face și oricum nu le-am făcut nici în ultima lună de sarcină pentru că nu mai permitea volumul burții, deși toată sarcina am luat 7,5kg. M-am axat mult pe lucru la aparate.

Cum s-a schimbat perspectiva ta asupra antrenamentelor și sănătății în general, acum că ești mamă?

De când sunt mamă toată perspectiva antrenamentelor, sănătății și a percepției de viață mi s-au schimbat enorm. Văd lucrurile mult mai inteligent și antrenamentele pentru mine nu mai sunt cu scop fizic, ci strict in scopul sănătății. Am învățat să am răbdare mult mai multă și să îmi iubesc corpul care acum nu mai arată ca al unei sportive fit gata să urce pe scenă, ci ca al unei mame care se iubește, respectă și îngrijește. Corpul meu a fost pentru 9 luni casă și mediul în care s-a dezvoltat copilul meu și asta mă face să iubesc acum fiecare vergetură, fiecare urmă lăsată de aceasta perioadă. Perfecțiunea pentru mine arată acum diferit.

Ce sfaturi ai pentru alte mame care doresc să se întoarcă la sport după naștere? Ce mesaj ai pentru femeile care se simt copleșite de gândul de a îmbina maternitatea cu pasiunea pentru sport?

Mamelor daca vă iubiți copiii iubiți-vă și pe voi. Copilașii noștri ne vor frumoase, sănătoase, bune și blânde. Nu lăsați depresia postnatală să facă parte din viața voastră, faceți mișcare că nu există pe lumea asta un medicament mai bun și mai ieftin decât sportul. Eu când îmi țin fetiță în brațe îmi dau seama câtă nevoie am să mă îngrijesc acum pentru că există "omulețul" acesta care are nevoie de mine.